Flyttkartonger bör väljas med omsorg

Bra kvalitet på flyttkartonger är avgörande för att flytten ska gå smidigt och alla saker ska hålla. Anlitar men en flyttfirma lånar de ofta ut kartonger gratis om man hämtar och lämnar dem själv.

Använd standardstorlek flyttkartonger

Det finns två mått på standardflyttkartongerna, dels den vanligaste standarden idag som är ca 560 x 330 x 406 mm dels en liten äldre standard som är lite lägre och bredare. Använd inte de mindre bokkartongerna som en del företag säljer, de passar inte in när man stuvar i flyttbilen och det finns ingen mening med att använda dem. Banankartonger användes mycket förr och många flyttfirmor godkänner dem fortfarande, men fråga flyttfirman innan ni packar i banankartonger.

Flyttkartong med rätt typ av wellpapp

Det är viktigt att kartongerna är av rätt typ av wellpapp. Det ska vara två lager av well (veckad kartong), de med ett lager håller mycket sämre och tål bara lättare belastning. Wellpappen får inte vara för styv, utan bör vara mer seg. De flyttkartonger som används av flyttfirmor har i regel lite bättre wellpapp i sig och håller därför bättre. Ett annat tecken på att kartongerna kommer att hålla lite bättre är om skarven är nitad, limmade skarvar håller inte lika bra.

Begagnade flyttkartonger

Många flyttfirmor använder sina flyttkartonger flera gånger, det är vanligt att en flyttkartong används upp till 10 gånger. Vårdar man dem bra så kan de hålla för upp till 20-30 flyttar innan man behöver byta ut dem. Kladda inte över hela kartongen när ni anger innehållet, det förkortar livslängden avsevärt. Skriv eller sätt etikett på utsatt plats.  Det är viktigt för miljön att man återanvänder flyttkartongerna så mycket som möjligt.

Pris?

Priserna på flyttkartonger varierar kraftigt från 15-40:- per styck. Flyttfirmor säljer ofta en bättre begagnade flyttkartong av hög kvalitet för ca 25:-. Tänk på att det är ofta väldigt stor skillnad i kvalitet mellan de billigaste och de lite dyrare.

Ni kan läsa mer om vilka flyttfirmor vi rekommenderar på startsidan.