Checklista flytt

Att flytta till en ny bostad kan vara en omständlig affär, det är många saker som man behöver komma ihåg. Denna checklista för flytt kan ni använda för att få lite koll på vad som behöver göras.

Säga upp abonnemang

De flesta abonnemang har 3 månaders uppsägning, så det är viktigt att vara ute i god tid innan flyttningen för att inte dra på sig extra kostnader. Beroende på hur ni bor så kan det röra sig om exempelvis el-abonnemang, bredband, kabel-tv, m.m. .

Beställ flyttning

De flesta bra flyttfirmorna är i regel uppbokade någon månad i förväg. Tänk på att boka er flytt så snabbt som möjligt, att vänta till sista minuten riskerar att begränsa ert urval.

Adressändring vid flytt

Adressändring – Anmäl er flytt i god tid på Internet adressandring.se Det går även att anmäla er nya adress genom att ringa 020-97 98 99. Ni bör i samband med adressänding även beställa eftersändning av er post, annars riskerar ni att viktiga dokument inte kommer fram. Tänk på att de flesta företag och organisationer (nästan alla) inte får er nya adress per automatik, om ni inte har eftersändning går posten tillbaka till avsändaren! POSTEN DELAR INTE UT POSTEN PÅ ER GAMLA ADRESS FRÅN DAGEN NI VALT ADRESSÄNDRING.

Flyttanmälan kan även göras kostnadsfritt hos skatteverket, då finns dock inga möjligheter till eftersändning eller automatisk adressändring hos olika företag. Om ni har e-legitimation kan anmälan göras direkt på webbplatsen, se folkbokföring på skatteverket.se . Den webbaserade tjänsten är öppen dygnet runt året runt. Det går även att anmäla flyttning på blanketten “Anmälan, Flyttning inom Sverige”, SKV 7845.

För att er nya folkbokföringsadress ska gälla från den dag ny flyttar, måste er anmälan ha kommit in till Skatteverket senast 5 arbetsdagar efter flyttdagen. Kommer anmälan in senare gäller ändringen först från den dag då anmälan kom in.

Boka flyttstädning

Om ni inte tänker städa själva efter flytten så behöver ni boka en flyttstädning hos en bra städfirma. Det finns många städfirmor att välja på och det är viktigt att de har koll på vad som behöver göras. Ska ni städa själva så kan det vara bra att kontakta hyresvärden eller mäklaren och höra vad det är för krav på flyttstädningen.

Packa era saker inför er flytt

Har ni inte beställt packning av er flyttfirma så börja packa i god tid innan flytten ska utföras. De flesta flyttfirmor lånar ut flyttkartonger gratis i samband med att man flyttar med dem. Vi rekommenderar att man använder dessa för att minimera skaderisken. Ta en titt på våra packningstips om ni inte fått några från flyttfirman.